Vreau asfaltul înapoi! Se poate?

Doar întreb.

Am făcut acum ceva vreme un Live pe Facebook în care v-am arătat cum ajungem noi acasă în fiecare zi. Dacă plouă avem nevoie de cizme de cauciuc. După ploaie, probabil de un SUV ca să putem ieși de pe stradă. Povestea este ceva mai complexă decât atât. Pentru început, nu mi-am făcut casa în câmp. Atunci când am ales terenul, unul din considerente a fost și faptul că aveam asfalt pe stradă. De când am început construcția am avut asfalt pe toată strada pe care locuiesc, până chiar spre terminarea șantierului care nu a decurs decât câteva luni. Ba chiar vreo trei săptămâni au trecut câteva camioane prin fața casei ca să aducă materialele. Pe toate.

De vreun an și jumătate asfaltul a dispărut subit. Într-o zi nu mai era nimic decât glod. Am zâmbit sperând la ceva mai frumos decât aveam în fața casei. Poate un drum mai lat, făcut la standarde mai noi. Timpul a trecut. Am făcut o sesizare la primărie fiind curios ce se întâmplă. Nimic, nici un răspuns. Am mai făcut o sesizare și mi s-a explicat în februarie 2018.

Au fost începute lucrările de îmbunătățire a drumului, și s-au oprit brusc pentru că au realizat că nu aveau un contract semnat…

George Buhnicihttps://george.ro
SV#yfrkh$n9Q&Ct6xqj@R9#f

Ultimele articole

Articole recomandate

47 Comments

 1. Salut George,

  Cam neplacuta situatia ta. Oricum, sper ca video-ul pe care l-ai facut sa te ajute.
  Cred ca domnul primar va fi mai motivate acum sa verifice ce se intampla.

  Nu ar trebui sa acceptam asa ceva niciunul din noi. Nu mai suntem in epoca de piatra!
  Avem dreptul la conditii de viata decente si moderne.

  Sper ca situatia ta sa se rezolve cat mai curand.

  Toate cele bune,

  Cosmin

 2. Este incredibil ce s-a întâmplat la tine pe stradă. Eu locuiesc pe o altă stradă în comună, nu a venit nimeni să scoată asfaltul, dar deja la 3 ani de la asfaltare asfaltul începe să se deterioreze semnificativ. În special marginea drumului se strică și drumul se îngustează. Una dintre cauze este calitatea slabă a drumului. De fapt la intrarea pe stradă este interdicție pentru mașini peste 3.5 tone, dar evident că nu ai cum să construiești o casă fără să intre betonierele de 10 tone. Până nu se termină toate șantierele degeaba se asfaltează la standardul de 3.5 tone… tot se va strica drumul. În loc de asfalt avem nevoie de drum solid de beton. Poate cu un astfel de proiect (de beton) se aliniază interesele (dacă știi ce vreau să spun) și se pune lumea pe treabă. Deci strânge vecinii, semnează o petiție că vreți drum de beton ;)

 3. Buna George,

  Printr-o situatie similara trec si eu si cred ca si multi altii. Se poate sa pui la dispozitie modurile legale prin care poti sa faci sesizari primariei? Poate chiar si un link catre drepturile cetateanului ?

 4. Salut. Am văzut clipul cu vreau asfaltul înapoi. Eu stau la 5 km de Tulcea într un sat, un cartier de vile și norocul nostru este ca avem la Tulcea un depozit de zgură care costa 5 lei tona. Am adus 40 de tone de zgura și am împrăștiat pe drum. Dacă pui pietriș nu ți face nimeni nimic. Dacă întreabă cineva spui ca au pus unii care zicese că lucrau la primărie. Succes.

 5. Asfaltul tau s-a transformat intr-un nou asfalt, in sensul ca, compania respectiva, a luat asfaltul si l-a reciclat, cel mai probabil asfaltand o alta strada. Probabil fac asta pt a reduce costurile.
  Ideea este ca tre sa faci plangere penala la politie, impotriva companiei care s-a ocupat de ridicarea asfaltului si evident a primariei. Ei sunt in cele mai multe cazuri mana in mana. Pt. asta tre sa ai boașe, in mod clar o sa-ti pui primaria in cap, dar nu ai ce sa pierzi intr-un eventual proces pt. ca este clar ca ai dreptate. ‘Succesuri’!

 6. Buna seara,
  Acțiune comuna (dumneata si vecinii afectați) în contencios administrativ, pentru obligarea primăriei sa execute asfaltarea + daune materiale (cheltuieli curățenie auto și gospodărie, afectarea parametrilor de funcționare a panourilor solare – diminuarea randamentului instalatiei) + daune morale pentru disconfort și poluare (praf) + obligarea primăriei la penalizări pentru fiecare zi întârziere in care refuză să asfalteze (după obținerea hotărârii judecatoresti). Ulterior, in cazul in care ar persista in refuz, în ciuda unei hotărâri judecătorești de obligare la asfaltare, aceasta constituie fapta penală constând în nerespectarea hotărârii judecătorești.

 7. Salut,
  Am avut aceleasi probleme cu primaria sector 5. Ordinea ar fi:
  1. Plangere ISC pentru efectuarea de lucrari defectuase – ei sunt organul de control al primariei ptr aceste activitati
  2. Plangere prefectura pentru ca teoretic ei raspund de respectarea legilor de catre primarie
  3. Petitie guvern care este institutia centrala de control a primariei
  4. Dat in judecata primaria pentru prejudiciile provocate ca urmare a efectuarii defectuoase a lucrarilor.
  5. Audienta la primar pe baza de cerere la sfarsitul careia poti face un proces verbal cu promisiunile pe care sa-l semneze. De asemenea daca nu respecta promisiunile se actioneaza in judecata.
  Din pacate alte alternative nu vad. Sorry :) daca le-ai facut pe toate trebuie sa astepti sau sa vinzi.

 8. Salutare domnule Buhnici!
  Ce cred eu ca ar trebui sa faci pentru a vedea de ce a fost nevoie sa fie recăpăta strada inainte de a avea un contract de finanțare. Oarecum am tangență cu primăriile pentru că sunt Expert achiziții publice.
  1. Inainte de a făcea acea lucrare de înlăturare a asfaltului primăria ar fi trebuit să intocmeasca:
  -referat de necesitate in care sa fie descrise lucrările ce urmează a fi executate.
  – înaintea referatului ar fi trebuit să existe o documentație tehnică în care sa fie demonstrată necesitatea ca drumul sa fie refăcut complet si de ce nu a fost refăcut complet- expertiza tehnica a drumului
  – atât pentru documentația tehnică cat si pentru lucrările executate ar trebui sa existe achiziție făcută prin intermediul platformei SEAP cat si contracte semnate ulterior.
  – pentru contractul de lucrari ar fi trebuit să se constituie garantie de buna executie.
  – In functie de valoarea contractului de lucrari ar fi trebuit să se faca licitație. Dacă valoarea fara tva este mai mare de aproximativ 450000 lei.
  – Aceste investiții trebuie sa fi fost incluse în prealabil in programul anual de achiziții publice unde trebuie specificată si sursa de finanțare. Buget local, buget de stat sau fonduri europene.
  – Apoi daca au depus proiect pe MDRAP poti sa te uiti pe lista publicată pe site-ul MDRAP-ULUI cu investițiile pentru care s-au semnat contracte de finanțare. Dacă nu au contract semnat atunci nu te poti astepta sa faca drumul prea curând.
  – daca au contract de finanțare te poti uita pe SEAP sa vezi ce licitații au organizat și daca se regăsește ceva legat de drumuri.
  – Daca găsești o licitație pe drumuri poti intra pe licitație si descarci documentația.
  – De asemenea poti vedea daca licitația este finalizată sau nu si poti sa te uiti putin pe documentație sa vezi daca a fost prins în documentație si drumul la care faci referire.
  – Sfatul meu este sa consulți un expert achiziții publice care te va putea îndruma in aflarea adevărului despre această problemă și stadiul unei eventuale investiții, termen de executie. Aproape toate documentele sunt publice la ora actuală.
  P.S. Anul acesta ma apuc de construit o casă. Mi-ar fi de ajutor cat mai multe sfaturi posibile pentru a construi mai ieftin, mai eficient energetic, etc. Bugetul este mult mai mic decât al tau si m-ar ajuta niste sfaturi, altele decât cele prezentate deja pe pagina. Multumesc.
  Dacă primăria nu este comunicativă eu cred ca ascunde o prostie facuta.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here