Jignire subțire sau umor fin? Eu cred că vei aprecia mai mult netul de la noi și mai puțin umorul australian.

Australia este țara cangurilor și nu are Viena capitală. E facil să spui asta despre o țară cât un continent, care a oferit umanității atât de multe. Desigur, o să ai nevoie de wikipedia, Google ca să îți vină ceva repede în minte în afară de Nicole Kidman. Ups, Nicole e născută în Hawai și are cetățenie dublă…

iinet NBN (www.buhnici.ro)

Să revenim. Probabil că la fel de superficiali au fost și creativii care au conceput reclama de mai jos pentru un serviciu de internet. Vedeți voi, în Australia, conexiunea este extrem de slabă. Cum acolo abia acum se introduce broadband-ul, adică intrnetul de mare viteză, aveau nevoie de un argument pentru care oferta lor de internet este valoroasă. Așa s-au raportat la una dintre țările care au cel mai ”awesome” internet. Country of choice? România. Și… efortul de imaginație s-a oprit aici. Restul sunt clișee. Și câteva păcăleli pe care, probabil, clienții lor le vor taxa. Sau nu. Mai multe după ce vezi clipul.

Decebal, Dracula, Cai rapizi (?!), Căruțe și internet tare. Așa definesc australienii punctele de reper pentru România. Nu sunt vreun naționalist mereu nemulțumit de orice se spune despre țărișoara mea. Dar nu sunt nici total disperat să se audă chiar orice, doar să se vorbească despre noi. Mă interesează și ce se spune. Chiar dacă e o reclamă aproape haioasă. Va fi văzută de milioane de ori și nu ne va face prea multe favoruri. La fel de puține le face și celor de la iiNet NBN, compania care oferă acest serviciu de internet. Oferta lor este departe de a fi ”awesome”. Dacă arunci o privire pe pagina dedicată abonamentelor vei observa că prețul afișat în reclamă e valabil pentru cel mai mic abonament cu o viteză mai slabă decât avem noi pe 3G, adică puțin peste 14Mb/secundă, adică 1,4 mega pe secundă. Nu ai voie să tragi mai mult de 40Gb împărțiți 50% în timpul zilei și restul noaptea iar depășirea ustură cu 1,25$/Gb. Abonamentul lor cel mai rapid este de 100Mb pe download și doar 40Mb pe upload și e limitat la 1000Gb împărțiți la fel între noapte și zi. Prețul pentru acest abonamente ”awesome” care ar trebui să facă Australia mai ”awesome” decât România este de 99,95$ dolari australieni pe lună. Vitezele nu sunt garantate iar traficul se măsoară și upload și pe download. Adică dacă stai pe torenți termini abonamentul până te întorci de la masă.

Prin comparație, la noi abonamentele sunt de cel puțin cinci ori mai ieftine iar vitezele noastre maximale sunt deja de 1000Mb/secundă, adică de vreo zece ori mai mari decât cel mai ”awesome” pachet australian. Vitezele nu sunt limitate nici pe download nici pe upload iar pe cablu la noi nu există limită de trafic sau tarife suplimentare pentru depășiri. Avem noi alte probleme pe aici dar sigur nu ne bate Australia cu internetul. Și probabil nici pe slovaci. Deși în cazul lor parcă reclama e mai finuță…

Și parcă mai era o divă pop de prin Australia… Am un lapsus.

George Buhnicihttps://george.ro
SV#yfrkh$n9Q&Ct6xqj@R9#f

Ultimele articole

Articole recomandate

51 Comments

  1. In primul rand, articolul nu face decat sa confirme reclama. Asta zic si oamenii: in Ro netul e mult mai bun.

    In al doilea rand, Australia are broadband (nu, nu acum se introduce :) ) Acum se introduce FTTP printr-un efort finantat de guvernul australian. FTTB si ADSL2+ sunt disponibile de ceva timp.

    In al treilea rand, cand ai o suprafata mult mai mare decat toata UE la un loc (7,7m km2 AU vs 4,4m km2 UE) si o populatia f scazuta (24mil AU vs 500mil UE) iti dai seama ca costul asociat servirii populatiei (numai core network e extraordinar de mare) este f mare. Sa nu mai vorbesc ca e o insula si conectarea catre noduri se face subacvatic. De unde si costurile foarte mari.

    In al patrulea rand, programul NBN are ca scop conectarea intregii populatii a Australiei la internet. Aici vorbesc si de cei care traiesc in high rises, si cei care traiesc pe o ferma de dimensiunea Frantei care isi mana vacile cu elicopterul si cel mai apropiat vecin e la 6 ore cu masina.

    In al cincilea rand, in Australia internetul de mare viteza (broadband cum ii zici tu) are o penetrare de 85% (in ciuda celor spuse mai sus) iar in Romania de sub 50%. Poate pt ca in Australia nu vezi prea multe carute.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here